Dura Vermeer en Welbions bouwen binnen enkele weken duurzame woningen terug op bestaande fundering

Aan de Floresstraat en de Celebesstraat in Hengelo start net na de bouwvak een uniek bouwproject: Blokje Opnieuw. 16 woningen van Welbions worden tot aan de fundering circulair gesloopt waarna er binnen enkele weken volledig nieuwe woningen worden gebouwd. De bewoners krijgen letterlijk een nieuwe stek op hun vertrouwde plek. Het sloop/nieuwbouwproduct Blokje Opnieuw van Dura Vermeer is gebaseerd op het houtbouwproduct Blokje Om, maar dan nóg duurzamer en met meer ruimte voor de natuur. De nieuwe woningen zijn comfortabel, aardgasvrij en volledig elektrisch.

Het snelle bouwproces zorgt ervoor dat de bewoners slechts enkele weken in een tijdelijke woning hoeven te verblijven. Daarnaast krijgen ze een tijdelijke postbus aan het bouwhek en hoeven tv/internetabonnementen niet opgezegd te worden. Omdat hout relatief licht van gewicht is, is groot bouwmaterieel niet nodig. Dit betekent minimaal overlast voor de omwonenden en de omgeving.

Vooruitzicht van een moderne, goedgeïsoleerde woning maakt alles goed
King Thaeojatturat is een van de bewoners die aan het eind van de zomer even 'een blokje om' gaat. Ze kijkt er naar uit. Niet dat ze erop zit te wachten om haar spullen twee keer in korte tijd in te pakken en te verplaatsen. Maar het vooruitzicht van een moderne, goedgeïsoleerde woning maakt alles goed. King heeft het er best naar de zin. "Veel ruimte aan de zijkant. Lekker dicht hij de stad. Mooie brede straten. Ik wil hier liever niet weg", zegt King. Het huis zelf is een ander verhaal. Het is slecht geïsoleerd en daardoor tochtig en vochtig. In de winter moet op de bovenverdieping de kachel aan, want anders is het er gewoon te koud. De ramen boven hebben enkel glas. "Ook de kachel helpt dan niet, want de wind waait gewoon naar binnen."

Insectenhotels en nestkasten
Blokje Opnieuw is gebaseerd op het houtbouwproduct Blokje Om. Bij Blokje Opnieuw spelen circulariteit, klimaatadaptiviteit en natuurinclusiviteit een grote rol. Zo worden de oude woningen circulair afgebroken zodat materialen zoveel mogelijk hergebruikt kunnen worden. De bergingen worden bijvoorbeeld gemaakt met gebruikt hout en paden worden voorzien van gebruikte tegels. De wand- en dakelementen zijn daarnaast volledig remontabel; ze kunnen met gemak een tweede leven krijgen. De woningen stimuleren de lokale biodiversiteit met insectenhotels en nestkasten maar ook door klimplanten en meegebouwde plantenbakken. Een regenton bij de woning vangt water op voor de planten rondom de woning. Verder krijgt het dak zonnepanelen en wordt het voorzien van sedum. Dit neemt regenwater op, zorgt voor isolatie en houdt geluid buiten. De gevels worden afgewerkt met hoogwaardig Finti-hout (duurzaam Scandinavisch naaldhout).

Houtbouw
De keuze voor houtbouw past goed bij het duurzame karakter van Blokje Opnieuw. Hout is herplantbaar en heeft veel minder impact op de aarde dan andere bouwmaterialen. Daarnaast is de inzet van groot materieel beperkt en zijn de elementen snel te monteren; wanden en daken bijvoorbeeld, worden in de fabriek gemaakt en worden daarna gemonteerd op de bouwplaats. Naast bouwen met hout worden er ook duurzame keuzes gemaakt bij andere materialen, zoals isolatiemateriaal en (vacuüm)glas.

Samenwerking Dura Vermeer en Welbions
Dura Vermeer is trots op het gloednieuwe Blokje Opnieuw. Welbions is blij om het product als eerste corporatie toe te passen. Directeur/bestuurder Eric Markvoort: "Het concept spreekt ons enorm aan omdat het past bij onze ambitieuze duurzaamheidsplannen én we bieden bewoners binnen enkele weken een betaalbaar, nieuw huis op de voor hun vertrouwde plek. We ontzorgen hen zoveel mogelijk tijdens de dubbele verhuizing. Bij de bouw worden duurzame materialen gebruikt en de woningen zelf zijn ook zeer energiezuinig. Dit laatste is belangrijk voor de bewoners; zij betalen meer huur maar betalen daarnaast nauwelijks nog energielasten." Koert Terhürne, directievoorzitter bij Dura Vermeer Bouw Hengelo vult aan: "We zijn trots dat we deze natuurinclusieve en klimaatadaptieve woningen mogen realiseren in Hengelo. Met de keuze voor dit duurzaamheidsniveau laat Welbions op een passende manier zien dat ze het goede willen doen voor de omgeving en de bewoners. Een mooi resultaat van onze intensieve samenwerking."