Van 1896 naar nu

In 1896 werd de eerste elektriciteitscentrale in een plattelandsgemeente in Nederland gebouwd: de Bornsche Electriciteitsmaatschappij (BEM) van Rento Hofstede Crull. 125 jaar later doen ze het daar dunnetjes over.

In 2009 voldeed na renovatie 80% van alle huurwoningen van Woonbeheer aan energielabel A-C. Landelijk was dat 32%. Aanvullend bood Woonbeheer ruim 250 huurders aan om -desgewenst- na renovatie ook nog een zonneboiler op daken aan te brengen als het dak geschikt was.
Woonbeheer bood boilers aan met overheidssubsidie en betaalde zelf € 600 per geplaatst systeem. Huurders betalen €6/maand, wat ze vanaf dag één dubbel en dwars bespaarden op de gasrekening.

Montage zonneboiler (2009) in Letterveld, Borne

Een volgende stap zou zonnepanelen kunnen zijn, meldde Woonbeheer in 2013 in haar blad Entree. De prijs daarvan was toen al zover gezakt dat grootschalige toepassing snel mogelijk leek te worden.

De energieprijs steeg en de belangstelling voor duurzame elektriciteitsopwekking nam toe. In 2018 overlegden enkele bewoners van Letterveld daarom of collectieve aanschaf van zonnepanelen uit zou kunnen. En al was de renovatie in Letterveld al lang achter de rug en Woonbeheer Borne inmiddels gefuseerd met woningcorporatie Welbions in Hengelo: er kwam tóch weer iets moois tot stand."