Problemen met uw buren oplossen

De meeste buren kunnen gelukkig goed met elkaar overweg, ondanks dat zij verschillende leefstijlen en achtergronden hebben. Het gebeurt helaas ook dat buren niet goed met elkaar op kunnen schieten, omdat ze last van elkaar hebben. Meestal gaat het daarbij om geluidsoverlast, zoals radio’s die hard aanstaan, geschreeuw of spelende kinderen. Ook over rommelige en slecht onderhouden tuinen wordt nogal eens geklaagd.
Als u overlast ervaart van buren, helpt praten vaak het beste. Hieronder ziet u wat u zelf kunt doen en wat Welbions kan doen bij overlast.

Stappenplan bij overlast:


Ernstige overlast

Bel de politie bij ernstige overlast: vandalisme, geweld en/of bedreiging.
Bij spoed belt u 112 en als het geen spoed is 0900 8844. Dringende zaken kunt u ook melden bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Neem daarna ook contact met uw wijkcoach op als u de politie gebeld heeft. Zo weten wij ook wat er speelt.

Geluidsoverlast of leefgeluiden?

Of u nu in een rijtjeshuis of in een flat woont, u hoort altijd leefgeluiden. De geluiden van een radio bij de buren, spelende kinderen of de wasmachine van de bovenbuurman dringen nu eenmaal altijd door muren en vloeren heen. Geluidsdichte woningen bestaan niet. Wél mogen we van elkaar verwachten dat we rekening met elkaar houden. Voor de nachtrust is het fijn als u tussen 22.00 en 8.00 uur geen hard geluid maakt. Laat het uw buren weten dat u een feestje geeft met muziek of dat u de zolder gaat verbouwen. Dit zorgt vaak voor meer begrip.